Například hlávkové zelí , mrkev, ředkev, vodnici, červenou řepu a ještě přidejte trochu cibule a jemně. V kvasné nádobě použijte těžítko. Zelí kysá v sudech několik týdnů, než je hotové. Začněte zeleninu vkládat do nádoby , kde ji budete kvasit.
Zelí vkládáme do nádob nebo sudů a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během . A až toto prosolené zelí pak pěchujte do kvasné nádoby ,“ vysvětluje Miroslav Čeřovský. Důležitá je speciální nádoba. Nádobu vyberte nejlépe . Lze ale kvasit i mrkev, cibuli, ředkve, ředkvičky, kedlubnu, červenou řepu, cukety, růžičky květáku,.
K tomu je třeba dodržet přesný postup. Přikryjte jí například jen síťkou. Do kvasné nádoby vložte čistý talířek a zatižte celý obsah. Závaží musí být dostatečně těžké, aby působilo na zelí během procesu kvašení. Ta správná nádoba na kvašení dokáže zázraky – jako kouzlem budete mít lahodné zelí , nakládané okurky, utopence, hermelíny, ryby a další . Pro nakládání vybírejte zelí z. Následují ukázky z knihy včetně receptu na kvašené zelí.
O nádobách , ve kterých je vhodné kvasit , jsem se zmiňoval v minulé kapitole. Poměr plnění zeláku zelím je 95. Naši předkové nechávali s oblibou kvasit zelí či okurky, které pak.
Speciální nádoby na domácí kvašení tzv. Kategorie s nejvíce nabídkami. Pokud tedy nějakou nádobu s kvasnou zátkou máte, určitě ji použijte,“ vysvětluje Cuketka. A i proto si kysané zelí pochopitelně zaslouží samostatný článek. Přelijeme solným lákem a kvasným přípravkem a na zeleninu přitlačíme závaží,.
Vinné zelí V 10l nádobě kg bílého zelí , 200g bílého vína (přírodní kvalita) . Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí , je tu náš článek s. Záměrně se vyhýbáme kovovému nádobí , aby nám zelí neoxidovalo a neztrácelo tím cenné. Pěchuje se také do nádoby a nechává se v teple dnů kvasit. Doba kvašení je přímo úměrná teplotě, ve které probíhá. Při teplotě 15°C – °C to . V chladu necháme zelí kvasit další tři týdny a pokud už nám bude zelí chutnat, může se začít postupně odebírat.
V případě, že kvasnou nádobu nevlastníme, je. Myslíte, že můžu využít plastovou nádobu s víkem (původně chladicí box do auta) a jak. Jde o to zabranít oxydaci zelí vzduchem a kontaminaci kvasnými muškami. Ke vzniku nakládaného zelí či jiné kvašené zeleniny však stačí málo.
Na dno kvasné nádoby vložíme vinný, višňový nebo křenový list – pro lepší křupavost . Mám takové technické dotazy na kvasné nádoby. Tam bude kvasit několik dalších týdnů. Když pak zelí odebíráte, musíte do nádoby dolévat vodu. Základ je stejný jako u předchozích návodů.
Toho nás teď ušetří kvasná nádoba se žlábkem na vodu a dvoudíl- ným kamenným závažím, které přesně odpovídá průměru hrnce. Nemusí být vždy kysané zelí. Asi po dnech až týdnech nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí, vhodná je teplota .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.